Seramik ve porselen arasındaki farklar nelerdir?

Seramik ve porselen arasındaki farklar nelerdir?

Seramik, toprak altında bulunan kayaların çeşitli dış etkenler tarafından parçalanmasıyla oluşan bazı maddelerin birleşimiyle oluşur. Kaolen, kil ve çeşitli bazı minerallerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi ile elde edilir. Porselen ise tamamiyle killi topraktan imal edilir, seramikten daha yüksek sıcaklıkta pişirilir. Porselen ve seramik hem üretim tekniği hem de hammaddeleri ile birbirlerinden ayrılırlar.

Seramik mat bir malzemedir, ışığı geçirmez ancak suya karşı daha mukavemetsizdir. Porselen ise özellikle bardaklar, demlikler gibi sürekli su ile temas halinde ve şeffaf olması gereken eşyalarda kullanılır. Porselen, seramiğe göre daha az dayanıklıdır, o nedenle çeşitli duvar kaplama uygulamalarında seramik tercih edilmektedir.

Porselen Nedir?

Porselen, seramikler grubuna dahil olan bir çeşit malzemedir. 1200-1500 santigrat derece aralığında pişirilir ve ana maddesi kaolindir. Çeşitli farklı tanımlamaları olsa da, porselen genellikle 3 farklı kategori altında incelenmektedir. Bunlar:

  1. Sert Porselen
  2. Yumuşak Porselen
  3. Çin Porseleni

Olarak adlandırılmaktadır. Aralarında çok temel hammadde ve pişirilme koşul farkları vardır. Bu temel farklar neticesinde birbirinden ayrılır ve çok farklı amaçlarla kullanılabilirler. Örneğin yumuşak porselen, içeriğindeki kuvars ve feldspat gibi malzemeler ve düşük fırınlanma sıcaklığı ile ayrışır.

Porselen Özellikleri Nelerdir?

Porselen olarak adlandırılan malzemenin özelliklerine bakılacak olursa, bir seramik çeşidi oluşuyla dahi seramik ile pek çok ortak noktası olduğu gözlemlenebilir. Seramik ile benzer pek çok özelliğe sahiptir. Bazı temel özelliklerine göz atacak olursak şunları sayabiliriz:

  1. Yalıtkan olması. Porselen, yalıtkan bir malzemedir. Elektrik ve ısıyı aktarmaz.
  2. Sertliğinin yüksek olması. Porselen serttir, ancak darbe dayanımı düşüktür.
  3. Gözenek bulundurmaması, nihai yapısında gözeneksiz olması.
  4. Isı şoklarına karşı dayanıklı olması.
  5. Doğal olarak beyaz renkli olması.

Porselen, pek çok alanda kullanıma müsait bir malzemedir. Ancak günümüzde yalnızca yemek takımlarında kullanılıyormuş algısına sahiptir. Porselen ile duvar ve zemin kaplama yapılabileceği gibi, pek çok elektronik devrede de tercih edilmektedir. Porselen fayans ve yer karoları, gözeneksiz yapıları nedeniyle tercih edilebilir, ancak bu pek sık olmaz.

Seramik ve Porselen Arasındaki Farklar

Bir çeşit seramik olarak kategorize edilse de, porselen ve seramik birbirinden pek çok farklı özelliğe sahiptir. Bunları teknik detaylar olarak da yazabiliriz, ancak günlük kullanımda ne gibi farklılıklar olacağından bahsetmek daha doğru olur. O nedenle gelin, seramik ve porselen birbirinden günlük kullanımda nasıl ayrışır, aralarındaki fark nedir onları inceleyelim.

  1. Hem seramik, hem de porselen killi toprak ve çeşitli minerallerin pişirilmesi ile elde edilir. Ancak porselen seramiğe göre daha yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Bu nedenle de daha camsı bir yapıya sahiptir.
  2. Seramik, porselene göre daha pürüzlü yapıdadır. Bu da pürüzsüz bir doku isteniyorsa porselen, pürüzlü ve kaymaya karşı bir doku isteniyorsa seramik kullanılmasına neden olur.
  3. Porselen, ani ısı değişikliklerine karşı seramiğe göre daha dayanıklıdır. Örneğin kaliteli bir porselen demlik, ısı karşısında zarar görmeyecektir.
  4. Porselen açık renkli, yarı saydam çeşitleriyle bulunabilirken seramik ışık geçirmez.
  5. Genellikle duvar ve zemin kaplama uygulamalarında seramik tercih edilirken, yemek takımları, elektronik devre bileşenleri porselen kullanılarak yapılır.

Bu yazımızda sizlere porselen ve seramik arasındaki farklardan bahsetmeye çalıştık. Her ikisi de günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan ürünler olsa da, birbirleriyle sıkça karıştırılmaya müsaitler. Bu nedenle ikisi arasındaki farkı anlamanız, bu ürünleri doğru amaçlarla tercih etmenizi sağlayacaktır.